Renklerin duygulara etkisi nedir?
Web siteleri tasarlarken birçok düşünceyle başbaşa kalırsınız. Yapısını kurgularsınız, işlevlerini planlarsınız ve sıra bunları çarpıcı bir şekilde sunmaya gelir. İşte bunu tasarlama aşamasında en çok dikkat çeken web tasarımda kullanılan renkler olacak.
Tasarımın Psikolojiye etkisi: Renkleri kullanarak duyguları uyarmak
Web tasarımda kullanılan renkler sadece web sitesini canlandırmakla kalmaz, güzel görünmesine de fayda sağlar. Renkler aynı zamanda insanlarda belirli duyguları da uyandırmamıza da yardımcı olur. Renklerin bu amaçla kullanımına geleneksel pazarlamadan markaların logolarına kadar sıkça rastlarız. Şimdi renklerin psikolojik temelleri hakkında bilgiler ve bu bilgileri web tasarımında nasıl kullanır gözüyle bakacağız.
Renklerin psikolojik etkileri kavramı
Konuya başlarken hemen bazı renklerin hangi duyguları tetiklediğini özetleyelim:
- Mavi: Güvenilir, profesyonel
- Kırmızı: Heyecanlı, genç, cesur, aceleci
- Mor: Lüks, yaratıcılık, hayal gücü
- Turuncu: Güler yüzlü, misafirperver, neşeli, güven
- Sarı: Mutluluk, iyimserlik
- Yeşil: Huzur, denge, gelişme
- Beyaz: Basitlik, berraklık, saflık
- Siyah: Klasik, zarafet, güç, korkunç
Coca-Cola, Facebook ve Apple gibi şirketlerin logoları düşünün. Bu şirket logoları mavi, kırmızı ve beyaz gibi hepimizin kolayca hatırladığı, inanılmaz derecede akılda kalmış olan markalar. Logoların renkleri bu markalar tarafından alelade bir şekilde seçilmiş gibi düşünülebilir ama sadece basit bir renk seçimi dışında, başka nedenlerden dolayı belirlendiğinden şüpheniz olmasın. Bahsettiğimiz bu üç markanın logolarında kullanılan renkler, en azından temsil etmeye çalıştıkları değerlerin ne olduğunu gösteriyor.
Coca Cola logosu, şirketin kurulduğu 1892 yılından beri her gün artarak gördüğümüz ve logosunu unutmanın neredeyse mümkün olmadığı bir logodur. Kırmızı renk ve el yazısından oluşan logo uzun bir süredir kullanılıyor, çünkü işe yarıyor. Kırmızı aynı zamanda bir acillik duygusu da uyandırabilir. Bu yüzden “Satılıktır” yazılarını bu renklerde yazılmış olduğunu sıkça görebiliriz.
Bildiğiniz gibi Facebook, çoğu zaman gizlilik endişeleri hakkında tartışmalara neden olan dünyanın en büyük sosyal ağı. Ancak logosu bu endişelere karşı bizi rahatlatmak için düzenlemiş gibi görünüyor: Güven ve huzur veren mavi renkle… Güvenilirlik ve eminlik rengi olan mavi renginin kullanımı, hassas bilgiler barındıran bir web sitesi için önemli bir renk olmuş. Esasında mavi en çok kullanılan ve okunması en kolay temel renklerden biridir.
Önceden rengarenk olsa da, sonradan daha basit olan günümüz logosuna dönüşmüştür. Bugünkü hali, bugün bildiğimiz şirketi en güzel şekilde yansıtıyor. Basit! Tamamen beyaz renk logosu da tamamen böyle. Basitliğin yanı sıra aynı zamanda saflık ve netlik duyguları uyandırmıyor mu sizce de?
İsimlerdeki renk adları
İlginçtir, insanlar renklerin adını algıladıklarında da etkilenmelerine yetebiliyor. Mesela telefon isimlendirmede de siyah, beyaz, altın, gümüş yerine Siyah Onyx, Beyaz İnci, Altın Platin, Gümüş Titanyum kullanımı gibi…
Bir rengi anarken ona başka bir açıklama eklemek söz konusu ürünün cazibesini de arttırabilir. Web sitesinde birden fazla renk seçeneği sunmak ürünün satışı hakkında size yardımcı olabilir. Kim bilir belki de sadece bu etki bile, kullanıcının ürünü alma kararı vermesine ve “Sepete At” butonunu tıklamasına sebep olabilir.
Web sitesi kurmak için renk şeması seçmek
Web sitesini kurma işlemine henüz başlamadıysanız bile, şu an en azından markanızın nasıl algılandığını biliyorsunuz ve sitenizde renkleri nasıl kullanacağınız hakkında da bir fikriniz var. Bu bilgiler sizin renk seçeneklerinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Şimdi bir göz atalım!
Avukat web sitesi – Hukuk bürosu web sitesi:
Bir avukat web sitesi renkleri firmanın değerlerinin ne olduğunu gösterir: Doğru, şeffaf, profesyonel ve güvenilir bir hukuk firması. Mavi renk, temiz ve saf beyaz renkle birleştiğinde güven tesis edilmiş olur.
Spor antrenörü web sitesi:
Fitness eğitmeni web sitesinin renkleri çarpıcı olmak ve aynı zamanda basitliğini korumak zorundadır. Bu tür bir durumda yansıtmak istenilen duygu “Güç” tür. Renklerin yerine antrenörün ve yaptığı işin öne çıkması gerekir ama renklerin de bir amacı olmadığı anlamına gelmez.
Sofistike bir renk olan siyah klasik bir his yaratır. Parlak ve vurgulu renk kontrastlarıyla site hedefleri ön plan çıkarılır.
Renklerle oynamak bazen işe yaramaz.
Renk psikolojisi her zaman çalışmayabilir. Bazı insanların bir rengi nasıl algılayacağını etkileyen yaş, cinsiyet ve kültür gibi etkenler de vardır. Bunlar algı üzerinde önemli rol oynayabilir. Bu nedenle hedef pazarı iyi belirlemek ve onlara odaklanmak önemlidir.
Örneğin siyah ve beyaz ağırlıklı renk şeması, güçlü ve zarif bir etki yaratmada size yardımcı olabilir ancak eğer bir çocuk söz konusu ise bu tamamen geçersiz olacaktır. Siteniz sadece sıkıcı bir yerdir ona göre.
Renklerle oynamaktan korkmayın
Bu yazımızda bazı renk şemalarının kullanımına örnekler verdik. Ancak bunların sizi sınırlamasına izin vermeyin. Mesela logonuzda birden fazla renk kullanmak istiyor ve onlarla uyandırmak istediğiniz duygular varsa deneyin! Uygun gördüğünüz renkleri uygulayın, parlaklaştırın ya da soluklaştırın.
Siteniz için hangi renkleri kullanmanız gerektiğinden emin değil misiniz? İyi haber!: Heyoo Hazır web siteleri farklı renklerde renk şemalarıyla oluşturulmuş ekonomik fiyatlı seçenekler sunuyor. Bazı hazır web sitesi temalarımız ise renkleri özelleştirmenize izin veriyor. Sitenizin geri kalanında (logo, slider, ürün fotoğrafları ve sayfa temsilci fotoğraflarını da iyi ve net fotoğraflardan seçmeniz durumunda istediğiniz başarıya kolayca ulaşabildiğinizi göreceksiniz.